Slankere Hebel elementer sikrer mot spredning av brann

Dato: 26 Feb 2019

Som den eneste har Hebel brannveggselementer i kun 200 mm tykkelse nylig bestått branntesten El-M 180, som både tester brannmotstandsevne og mekanisk styrke. Med Hebel brannveggselementer blir det således mye enklere å optimere brannsikkerheten uansett bygningstype.

Hebel brannveggselementer har nettopp i tynnere format bestått branntesten EI-M 180 som avspeiler noen av de høyeste kravene til brannprestasjon i norsk byggevirksomhet. Elementene som har en tykkelse på 200 mm gir et helt unikt resultat forteller daglig leder Thom-Erik Pape fra Xella som står bak Hebel:

- Man slipper for mye trøbbel da man kan nøyes med et og samme produkt stort sett overalt hvor det skal bygges brannvegger. I 2018 leverte vi over 45.000 m2 med Hebel elementer i Norge til blant annet Europris og Rema 1000 sine nye logistikksentere. Hebel er en utmerket systemløsning til store industribygg som disse.

Står sterkt mot både brann og slag
Branntesten som brannveggselementene har gjennomgått består helt konkret i at en vegg som er oppbygget av elementene utsettes for brann på den ene siden i 3 timer. Etterfølgende utsettes veggen for et slag samme sted 3 ganger med en kule på 100 kg sluppet fra en 3 meters høyde (3000 Nm). Hebel brannveggselementer står fortsatt etter en slik test.

At Ytong har meget gode egenskaper ved brann har alltid vært kjent, derfor er det også godt å kunne dokumentere elementenes mekaniske styrke. Begge deler er ekstremt viktige aspekter ved å sikre en bygning effektivt i dag, forklarer Pape.

- Brannveggene skal ikke kun bremse spredningen av ild, røyk og varme gjennom bygningene. Det skal også motstå påvirkningen fra eksempelvis inventar som velter eller andre bygningsdeler som faller sammen. På den måten minskes risikoen for at bygningen kollapser på grunn av brann.

Porebetong sikrer minimalt CO2-avtrykk

Det er imidlertid ikke kun den sterke prestasjonen som gjør de slanke Hebel brannveggselementer til en attraktiv brannsikringsløsning. De modulære elementer er også enkle å håndtere og montere som minsker risikoen for feil og forsinkelser underveis i byggeprosessen.

Endelig bidrar porebetongselementene til byggets grønnere regnskap med et minimalt CO2-avtrykk i forhold til et alternativ som for eksempel tradisjonell betong påpeker Pape:

- Hebel brannveggselementer utgjør et massivt, formstabilt og integrerbart byggesystem fremstillet av 100 prosent uorganiske naturmaterialer som kalk, sand og vann. De kombinerer høy styrke med lav vekt og det betyr et markant lavere CO2-avtrykk i forbindelse med transport som er en stor fordel for det samlede CO2-regnskapet. Man oppnår med andre ord både brannsikkerhet og bærekraftighet i en samlet systemløsning.

Xella kan også levere Hebelelementer i brannklasse EI-M 240, med 250 mm i tykkelse. 

Referanseprosjekter fra Xella Norge AS

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg av boliger i Ås kommune

Nybygg | Ås | 100 Mnok

Nybygg av eneboliger i Ås. Selve byggingen startet mars 2022 med en beregnet ...

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Sørlandets Kunstmuseum, Kunstsiloen

Nybygg | Kristiansand | 710 Mnok

Nybygg av kontorbygg i Kristiansand på 9 etasjer. Selve byggingen startet okt...

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehabilitering av nasjonalmuseum for arkitektur i Oslo

Rehab | Oslo | 5-10 Mnok

Rehab av museum i Oslo. Selve byggingen startet mai 2023 med en beregnet bygg...

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge  på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg av leiligheter og oppføring av balkonge på eksisterende bygg i bydel Frogner, Oslo

Nybygg | Oslo | 110 Mnok

Nybygg av leiligheter (blokk) tilsvarende 2 bygninger i Oslo med 81 leilighet...