Nåtidens bygninger er fremtidens råvarelager

Dato: 2 Jun 2021

Dagens byggematerialer skal inngå i fremtidens bygg – og derfor er et skarpt blikk på bærekraft og gjenbruk nødvendig, mener man hos Komproment, som nettopp har introdusert to nye skjermteglsystemer til ventilerte fasadekonstruksjoner.

Med to nye serier skjermtegl markerer tak- og fasadeleverandøren Komproment at virksomheten har blikket rettet mot fremtiden når den utvikler nye produkter.

Seriene Pantheon og Colosseum, som samlet fås i 13 forskjellige farger, er skapt til ventilerte fasadekonstruksjoner og tilpasset de designmessige ønskene som vi har her i Norden, hvor vi elsker tegl. Samtidig lever de opp til byggherrenes store ønsker om bærekraft, plassoptimering og begrensede krav til vedlikehold.

– For å optimere arealene innvendig prøver man å minimere ytterveggenes tykkelse, og det kan man ved hjelp av ventilerte fasadekonstruksjoner, sier salgsdirektør hos Komproment, Kim Kristensen.

– Å bruke skjermteglsystemer som Pantheon og Colosseum gir en større frihet i byggeperioden.

Man er ikke avhengig av frostfrie eller regnfrie perioder, som man er når det skal mures. Etterfølgende er skjermtegl betydelig mindre vedlikeholdskrevende. De skal for eksempel ikke ha skiftet fuger, sir Kim Kristensen, som også påpeker at skjermtegl kan brukes som element i en av tidens arkitektoniske tendenser.

– Vi ser mange bygninger i Skandinavia som er tegnet med fasadebekledning, som blir kjørt helt opp og danner tak. Skjermtegl er veldig velegnet til de konstruksjonene.

FOR ETTERTIDEN
Skjermtegl kan leveres som både veldig små og veldig store elementer, og begynner, som flere av Komproment sine skifertak, å bli «cradle-to-cradle»-sertifisert.

– Nåtidens bygninger er fremtidens råvarelager. Vi produserer ikke materialer som bare skal kastes bort. Alt er utviklet slik at våre etterkommere kan skille produktene fra hverandre og gjenbruke dem når bygningene skal rives ned i fremtiden. Vi vil gjerne vise respekt for det vi forbruker, sier Kim Kristensen.

DEN SORTE BOKS
Alle teglsystemer fra Komproment blir utstyrt med en «sort boks».

– Vi samler opplysninger om de nøyaktige materialene, helt ned til spesifikke ståltyper. De blir bygget inn et sted som arkitekten tegner inn slik at man i fremtiden kan se hvor opplysningene kan finnes. Det er til nytte for både miljø og økonomi. Hvis råvarene kan sorteres og er deklarert i detalj, vil de kunne selges til 100 prosent av sin verdi. Det betyr at den byggherren som investerer i vår produkter sikrer seg et aktiv som også har verdi når det skal gjenbrukes, sier Kim Kristensen.