Miljøvennlig vinterdrift med Cryotech CMA® og Freeway®

Dato: 2 Nov 2016

Acetat- og formiatbaserte midler - ledende alternativer til kloridholdige salter

Når vinteren kommer med sine utfordringer er det greit å ha gode verktøy til å hjelpe seg med. Snø og is skal holdes unna på veier, parker, plasser, trapper, sykkelstier, kunstgressbaner, tidlig åpning av naturgressbaner etc.

I 15 år har MK Trading opparbeidet erfaring på å holde kunstgressbaner spillbare med miljøvennlige vinterdriftsmidler. Det har vært en utfordrende og spennende arena å gjøre erfaringer på.

Det som forårsaker problemer i vinterdriften er det opplagte fenomen at vann har en lei tendens til å fryse om vinteren. Vann og vannets frysepunkt er altså utfordringen. Når vi benytter salt så smelter snøen og isen. Hvis det allerede er blitt is, er det fint at den smelter for da kan vi komme ned på vått underlag med brukbar friksjon. Da får vi saltblandet vann i kuldegrader, dermed er det en risiko for ny isdannelse fordi smeltevannet kan fryse til igjen. Dess mer is som smelter dess mere vann i forhold til salt, og da øker risikoen. Da må du ha på mer salt for å holde kontroll på friksjonen. Resultatet er at i perioder får man mye saltholdig vann, som trekker ned i grunnen og inn i f.eks. betong. Dette vil nødvendigvis medføre de skader, som vi jo kjenner meget godt: Avskaling av betong. Rust i armeringsjern som sprenger i stykker betongen. Rust på biler og alt av metall. Trær og planter skades. Vann forurenses.

Kan man få friksjon uten å smelte?

Ja, det var nok det ingeniørene hos Chevron Chemical Company tenkte da de vant konkurransen om å lage et bedre og mer miljøvennlig alternativ til veisalt. De vant med Cryotech CMA®, Calsium Magnesium Acetat, som overraskende for noen har liten smelteevne, men den legger seg som en impregnering på underlaget og motvirker at snøen fryser fast. Snø som ikke fester seg blir lettere å fjerne! Dermed kan holkeføre avskaffes som vinterfenomen, dersom man vil! Slaps og møkkete søle, som kjennetegner saltbruk, vil man også kunne redusere kraftig. Typisk for Cryotech CMA® er et tørt eller lett fuktig underlag. Bruker man børste vil all snøen lett kunne fjernes, og du har sommerføre med god friksjon. Det er det som kjennetegner flater hvor Cryotech CMA® er brukt og snøen fjernes innen rimelig tid. Derfor benyttes Cryotech CMA® på uteplassen foran EU-Parlamentet i Brussel. Cryotech CMA® blir i mindre grad utvannet i snøen, og blir værende der du har strødd. Dermed vil det også være virksomt ved neste snøfall.

Når det kommer regnvær vil alle vintermidler utvannes og effekten synker raskt fordi blandingsforholdet blir så tynt. Cryotech CMA® er lite mobilt, og vil i større grad bli værende der det er strødd enn alle andre produkter. Resultatet er lang virketid. Vi snakker om uker, og i noen tilfeller måneder.

Cryotech CMA® er i en særstilling fordi det jobber så tørt. Men, vinteren byr på store variasjoner. Da er det greit å ha flere verktøy. Når man trenger et middel som fungerer mer som salt så er Freeway® formiat et meget godt alternativ. Smelteevnen er nær det samme som salt, og man unngår saltets negative bivirkninger. Freeway® gir mange fordeler:

  • Høy pålitelighet. Forhindrer effektivt ulykker forårsaket av glatte forhold.
  • Lavere kostnader for fjerning av strøsand og gjenplanting av trær som er skadet av veisalt bortfaller.
  • Freeway® sine skånsomme innholdsstoffer sammen med innholdet av en miljøvennlig korrosjonsbeskyttelse, sørger for effektiv vern av metaller, overflater og polymerer.
  • Freeway® serien er 100% biologisk nedbrytbar, uten klorider og er ikke korrosiv på de fleste metaller, betong og granitt og er derfor godt egnet for vinter vedlikehold av sensitive områder som veier med veikant trær, bevaring av verdige parker og områder nær bekker.

Velkommen til et effektivt og mer miljøvennlig vintervedlikehold.

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår