Med skifer bygger du for fremtiden!

Dato: 15 Aug 2022

Skifer er et naturprodukt med lange tradisjoner i norsk byggeskikk. På fasade vil skiferen ha minimal slitasje og tilnærmet uendelig levetid. Et byggemateriale uten tilsetninger, som krever minimalt med vedlikehold og er 100% gjenbrukbar.

Et 45 år gammelt hus har i løpet av de siste årene gått gjennom en større oppgradering. I etterkant fremstår det som et moderne hus med høy energiklasse og en vedlikeholdsfri fasade. På fasaden er det brukt skifer fra Oppdal som er festet på et skinnesystem med kroker. På mindre felt er det brukt en mørkere spansk skifer med skjult feste.

Bygningskroppen ble foret ut med 20 cm reisverk, isolasjon, gips og vindsperre. På vertikale trelekter ble det montert aluminiumsskinner. Skiferen ble festet til skinnene med et kroksystem som låser skiferen. Luft strømmer gjennom åpning mot bakke og tak og gjennom den horisontale avstanden mellom skiferen skapt av stålkrokene.

Skinne- og kroksystemet gjør at en kan bruke store skiferformater, mens den mørke skiferen som festes med skruer, har en maksimal størrelse på 50×25 cm. 

* Pris er pr kvadratmeter med skifer og festemateriell. Eksklusive frakt og mva. 
* Mange ulike skifertyper. Rimeligere og mer kostbare alternativer. Ta kontakt for prosjektpris.
– Cupa er en klipt skifer i 50×25 cm og skruer. Ca 8 mm tykkelse. Skiferen er ferdig med hull. Lekter følger ikke med.
– Lys Oppdal har knekte kanter på en langside og to kortsider. Høyde 32.5 cm og lengde fra 40 til 110 cm. Ca 10 mm tykkelse. Kroker og skinner.

Enkel montering / lett å tilpasse / lav vekt / luftet (ventilert) fasade

A picture containing building, outdoor, step, stairDescription automatically generated

Skiferen monteres med ferdig tilpassede stålkroker på skinner av aluminium. Enkel å tilpasse mot hjørner og utforinger. Et montasjearbeid som utføres med enkle verktøy uten spesialkompetanse. Lekteavstand på 28,5 cm med 5 cm overlapp gir en vekt på ca 40 kg pr kvadratmeter.

Skinnene produseres av Hydro Aluminium.  De kommer i lengder av 300 cm. Kappes med metallblad til ønsket lengde. Utformingen gir lite svinn.

 

 


 

A picture containing textDescription automatically generated

Krokene, som settes i ferdige hull aluminiumslekt har en dobbeltfunksjon; de låser skiferen på nivået under i toppen og gir støtte i nedkant til neste høyde. Krokene har en form som gjør at de ikke løsner fra skinnene.

Krokene produseres i Sverige av stål av høy kvalitet. De er tilpasset tykkelsen på ulike skifertyper. Ved skade bøyes krokene ned og skiferhellen tas ut. En ny helle tilpasses og skyves opp før krokene bøyes tilbake.

 

 


 

A close-up of a cement wallDescription automatically generated with low confidence

Skiferen kan enkelt tilpasses hjørner og beslag. I hjørnet kan skiferen skrås som på bildet, eller en kan bruke beslag i ett av flere formater.

Tilpasning av skifer gjøres med ulike verktøy avhengig av skifertypen. Oppdal skiferen lar seg enkelt knekke og en får naturlige kanter. Den mørke skiferen «klippes» med et enkelt mekanisk verktøy. Alle skifertypene kan sages med vannsag eller kuttes med vinkelsliper.

 

 

 

 

 

Rimelig, enda enklere og raskere med skruefeste

A white brick wallDescription automatically generated with low confidence

Fasadeskifer som skrus på lekter av tre eller aluminium leveres i flere formater. I områder med lite vind leveres skiferen i størrelse opp til 60×30 cm. I vindfulle områder anbefales det mindre formater. Med skruefeste brukes fyllitt- eller leirskifer. Den grå kvartsittskiferen anbefales ikke i dette systemet.