Leier ut fossilfri byggtørking

Dato: 16 Okt 2018

Besøk F-Tech på VVS-Dagene! Stand nr: D01-09

Avfuktere sparer mye energi og utslipp når bygget skal tørkes. F-Tech etablerer eget utleieselskap for å hjelpe byggebransjen til å bli fossilfri.
Vidar Korneliussen (til venstre), Ole Kleppe og Odd Olav Fosso ved avfukteranlegget på Portalen. Foto: Filmtriks AS

Flere offentlige byggherrer krever allerede fossilfrie byggeplasser, og en rekke aktører har forpliktet seg gjennom Eiendomsbransjens veikart mot 2050. Samtidig lever fossil-løsninger i beste velgående.
– Vi ser at mange fortsatt bruker gamlemåten og varmer med diesel eller gass. Det er lite kompatibelt med utslippsfri byggeplass, det sløser enormt med energi og det er helt tilfeldig hva resultatet blir, sier Odd Olav Fosso, salgs- og prosjektingeniør i F-Tech. Slik byggtørking er prisgitt fuktigheten i lufta som trekkes inn i bygget.

Vil leie ut landet over
1 april ble F-Tech Utleie etablert for å gjøre overgangen til utslippsfri byggeplass lettere.
– Vi har tenkt på det ganske lenge, for vi får stadig spørsmål om hjelp til å leie avfukter, forteller Fosso. De fleste utleiefirmaer i byggebransjen har lite avfukterutstyr, så tanken er å leie ut større avfuktere til dem. F-Tech Utleie bygger opp en maskinpark som vil dekke hele spekteret av avfuktere.
– For små maskiner rigger vi oss til med standardstørrelser. Vi har egne transportbokser med alt som trengs av utstyr, også til å logge fuktighet for å dokumentere at et bygg er tørt, forklarer Fosso. Målet er kort og godt å dekke hele landet.
– Vi starter med to mann i Bergen for å teste dette lokalt. På Østlandet er vi i gang, og vi jobber med tilbud både i Bodø og Tromsø. Vi ser at behovet er der, fastslår Fosso

Sparer plass – og mye gass
Avfuktere fra F-Tech sørget for byggtørking i prosjektet Portalen i Bergen, hvor boligbyggelaget BOB BBL bygger hundre leiligheter rett ved sjøen i Damsgårdsundet. Ideen kom fra ventilasjonsentreprenøren i prosjektet, VVT AS.
– Vi så at det var rimeligere og mer hensiktsmessig å teste et sånt anlegg, forteller prosjektleder Vidar Korneliussen i Strand AS, som har hatt byggeledelsen i prosjektet.  Han hadde erfaring fra et tilsvarende prosjekt friskt i minne.
– Det er helt vanvittig hvor mye gass vi brukte der, sier Korneliussen. I Portalen var det heller ikke plass til et tradisjonelt anlegg med propan.
– Avfukter er plassbesparende. Vi hadde to aggregater på taket som tar opp plass vi ikke kunne brukt til andre ting, poengterer Korneliussen.

– Har fungert veldig greit
Strand leide F-Tech-avfuktere via VVT. Slike rotoravfuktere har store overflater med silicagel som fanger fuktigheten fra lufta i bygget. Så sendes tørket luft tilbake ut i bygget, vanligvis via avkastkanaler. De eneste utfordringene ved Portalen var å få bygget varmt nok, men det ble løst med små tiltak som plastduker og avsperring.
– Det var ingen stor sak, så dette har egentlig fungert veldig greit, oppsummerer Korneliussen. Ut fra erfaringene er han klar for å velge byggtørk med avfukter i nye prosjekter.
– Vi veldig interessert i å prøve dette videre og gjøre bedre neste gang. Med mer og mer fokus på miljø og å minske utslipp fra byggeplasser, tror jeg dette er en del av puslespillet for å få det til.

Høyst aktuelt for byggherren
Også byggherre BOB tror det kan bli avfukter til byggtørking i flere prosjekter. BOB har bestemt seg for å BREEAM-sertifisere alle nybygg med Very Good-nivå.
– Fossilfri byggtørk vil være en måte å opp å dette på. Vi har ikke konkludert om dette vil være et krav fremover, da hvert enkelt prosjekt er unikt slik at ulike BREEAM-tiltak kan variere. Men det vil helt klart være et høyst aktuelt tiltak, mener prosjektsjef Ole Kleppe.


Sjekk BOBs film om anlegget:

Kontaktperson F-Tech Utleie:
Odd Olav Fosso mobil 98298211

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår
utstillerliste