Isolering for norske forhold

Med et fasadesystem er det enkelt å etterisolere ytterveggen og oppgradere til dagens standard for isolasjon og energibehov.

Som den nest høyeste toppen på Norefjellplatået i Buskerud er Høgevarde et værutsatt sted. Bitende vintervind river i veggene på turistforeningens populære hytte, mens det på innsiden er lunt og varmt for fjellfolk. Her har oppgraderingen av ytterveggene gitt bedre komfort.God isolasjon på utsiden holder varmen inne og kulda ute.

Da DNT bestemte seg for å bygge den nye turisthytta valgte de et helt nytt isolasjonssystem som kan bygges nesten uten kuldebroer. Glava Pluss er stendere laget av glassull. Systemet er enkelt å isolere med og gjør at huset får kontinuerlig isolasjon utvendig, med betydelig mindre kuldebroer.

– Da får du en veldig høy isoleringsevne, forteller Henrik Norland, produktsjef for bygg i Glava.

Bindingsverksystem av glassull
Kuldebroer, altså bygningselementer som leder varmen vekk fra den varme sonen, kan være vanskelig å unngå. En gjennomgående stender i tre, selv med isolasjon tett inntil på begge sider, er fremdeles en kuldebro. Det er mye areal som forblir uisolert og direkte utsatt for vær og vind.

Glava Pluss System består av trykkfast glassull med pålimt treverk. Stenderen monteres på veggen, isoleres og vindtettes, før du fester kledningen. Denne treverk-sandwichen fjerner kuldebroen, og hele veggen får langt bedre isolasjonsevne.

– Glavas fasadesystemer er veldig godt egnet for både nybygg og rehabilitering, og finnes i tykkelser fra 5-30 cm, forteller Norland.

Få mer ut av isolasjonen
Rundt om i landet står tusenvis av bygg fra en tid da forskriftskravene til isolering var vesentlig lavere enn nå. For hus fra 60- og 70-tallet lønner det seg å oppgradere med bedre isolasjon. Det er mye å hente på å etterisolere når kledningen først skal skiftes, og med Glavas nye fasadeløsninger er det nå blitt enda enklere og rimeligere å gjøre eldre hus mer energieffektive.

Et alternativ til Glava Pluss-stenderne er egne veggplater for fasaden, som festes tett-i-tett over hele ytterveggen. Disse minimerer også kuldebroer. Systemet festes enkelt mot veggen med avstandsholdere i plast.

Fasadesystemer som dette gir en optimal tilleggsløsning for isolering i veggen. De nye fasadeløsningene til Glava gir en optimal isolasjonsevne og minimalt med kuldebroer.

– Det er uproblematisk å bo i huset mens arbeidet pågår. Samtidig er det raskt og enkelt å montere, sier Norland.


Veggplate 31 har bedre isolasjonsevne enn en vanlig veggplate, og monteres tett-i-tett på ytterveggen.

Følg oss