Hellene sitter dønn fast – Vellykket steinlegging med settemørtel fra Sika

Dato: 18 Jan 2021

Langs Sandvika elvepromenade er det laget en fem meter bred vei for gående og syklende, biler er kun på besøk for leveranser/transport. Steen & Lund AS startet i mars 2018 arbeidet med å lage en promenade som ble ferdigstilt sommeren 2020.

Sandra Larsen, landskapsingeniør hos Steen & Lund, har vært med fra starten av prosjektet i Sandvika. Dette er hennes største prosjekt så langt.

– Vi har lagt ca 2.500 kvadratmeter stein fra Rigmorbrygga og helt til Kinoveien og arealene foran Brambanigården. Det er lagt vekt på høy kvalitet på materialene. Målet med den nye elvepromenaden er at det skal bli hyggelig og trivelig å oppholde seg i området, både på dagtid og kveldstid – hele året, sier Larsen.

– Vi valgte å bruke Sikas FastFix fuge- og settemørtler. Vi har svært god erfaring med bruk av mørtelen og vi er i gang med flere prosjekter i Oslo sentrum med samme produkt. Særlig vil jeg si at konsistensen er behagelig, den er god å komprimere og enkel å jobbe med, legger Larsen til.

Trulli
Magne Mørch og Sandra Larsen

Vil være en samarbeidspartner

Magne N. Mørch, salgsingeniør i Sika Norges prosjektavdeling, forteller at de er opptatt av å være en samarbeidspartner til sine kunder, ikke bare et salgsprodukt.

– Vi ønsker å være tett på for å følge opp kunden og kunne være med å bidra og informere om våre produkter slik at de brukes riktig, sier Mørch.

I dette prosjektet ble Sikas sementbaserte settemørtel Sika® FastFix 134 inkludert fugemasse Sika® FastFix 133 brukt for å gjøre steinleggingen enkel, holdbar, og trygg i områder der det er forventet biltrafikk.

Trulli
Før- og etterbilder fra Sandvika elvepromenade.

– Dette kalles bunden utførelse, og det er måten steinen er lagt på, når den er limt fast for at den skal kunne kjøres på. Metoden er lite brukt i Norge tidligere men brukes nå også rundt Stortinget i Oslo sentrum, blant annet i Olav Vs gate i Oslo sentrum, avslutter Mørch.

I Olav V’s gate i Oslo er anleggsleder Klaus Kristiansen, i Steen & Lund i ferd med å legge siste hånd på verket før gaten åpner for biltrafikk 1. desember. Kristiansen har 30 år i anleggsbransjen og har jobbet med mange produkter.

– En del produkter kan ha litt for mye lim i seg, men Sikas masse er behagelig å jobbe med. Den er smidig og det går til og med an å dunke og trykke stein ned i massen uten at steinen ved siden av spretter opp, sier Kristiansen. Han har prøvd å rikke på heller som er lagt, men det er umulig.

– Å gjøre steinlegging enkel, holdbar og trygg i områder der det er forventet biltrafikk er et kvalitetstegn, sier han.

Klaus Kristiansen og Rafael Wadas.

 

Se hvorfor du bør velge mørtel fra Sika

Besøk Sikas hjemmeside her