Gammel terrazzo og naturstein kan bli som ny!

Etter mange år med hard slitasje og manglende vedlikehold kan selv de mest hardføre materialer som terrazzo og naturstein bli lite tiltalende. Inngrodd smuss kan synes umulig å få vekk. Fortvil ikke. Det flotte med disse naturmaterialene er at det som regel er fullt mulig å få de tilbake til opprinnelig stand, hvis man kjenner teknikkene og har riktig verktøy.

Respo Terrazzo AS har over 40 års erfaring med rehabilitering av gulv og trapper i terrazzo og naturstein, og er i dag det selskapet med størst kapasitet på fagfeltet. Driftssjef Tom Roald Wollertsen merker nå at fler og fler har blitt oppmerksomme på de unike mulighetene med disse materialene: «På 50 og 60 tallet ble terrazzo svært ofte benyttet i diverse trapper og fellesarealer i bygårdene og offentlige bygg. Mange gårdeiere blir overrasket når de får se hvor fine de gamle trappene og «nedslitte» trappene kan bli».

Respo Terrazzo AS har i utgangspunktet 3 ulike behandlinger å velge mellom for rehabilitering av terrazzo og naturstein.  Den enkleste behandlingen er en RENS, som innebærer maskinskuring med rensemidler og diamantpads. Overflatebelegget (gammel polish, smuss etc.) fjernes og gir trappen en ren overfalte. Belegget settes til slutt inn med STEINFIX 60 eller annen egnet impregnering.

Neste nivå ENKEL REHABILITERNG, inkluderer diamantslip i to steg som tar bort ca. 1mm av det øverste stein laget. Overflatebelegg, mindre ujevnheter, forvitring og riper vil bli borte, og man får frem terrazzoens opprinnelige farger. Belegget (mattslipt) vaskes til slutt med STEINFIX 40 og impregneres med STEINFIX 60. Løsningen er ofte valgt for trapper i borettslag etc.

Den mest eksklusive behandling er TOTAL REHABILITERNG. Denne innebærer full diamantslip i fem steg, som tar bort ca. 2-3mm av det øverste stein laget. I tillegg inkluderer denne behandlingen full sparkling av alle små hull og porer. Overflatebelegg, ujevnheter, forvitring, små og store riper vil bli borte, og trappen fremstår tilnærmet som ny. Belegget (vanligvis finslipt) vaskes til slutt med STEINFIX 40 og impregneres med STEINFIX 60. Løsningen velges gjerne for terrazzo og naturstein i offentlige og andre ærverdige bygg.

 

Er gulvet eller trappen i god stand kan ofte en RENS være et godt og rimelig alternativ. Er det imidlertid også behov for reparasjoner (sprekker, avskalinger, sår etc), vil disse slipes etter utbedring. Da anbefales det som regel også at resten av belegget slipes for at reparasjonene skal bli så lite synlige som mulig.

«Ofte har vi jobber hvor deler av den opprinnelige terrazzoen er fullstendig ødelagt eller fjernet i årenes løp. Det flotte med terrazzo er at vi med stor nøyaktighet kan gjenskape den originale resepten og støpe nye trinn eller andre detaljer som mangler. Når dette gjøres på riktig måte er det ikke lett å se forskjellen mellom nytt og gammelt håndverk. Er man i tvil om hvilken behandling man ønsker, setter vi ofte en referanseprøve som godkjennes før oppstart av prosjektet.  Uavhengig av type behandling vil vi alltid sette inn gulv eller trapp med beskyttende impregnering etter utført arbeid. Man vil også få en FDV, som forteller hvordan daglig og periodisk renhold bør utføres for at belegget skal forbli fint i nye 50 år», avslutter Wollertsen. 


Driftssjef Respo Terrazzo, Tom Roald Wollertsen

Følg oss