Fikk nesten halvparten så stor strømregning som naboen

Dato: 24 Aug 2022

De to familiene bor i hvert sitt identiske hus, likevel har familien Bleie mye høyere strømregningen enn familien Salvesen. Årsaken er klar, mener naboene.

Tekst: aStory

- Jeg forventet at det skulle være forskjell, men jeg ble overrasket over at det skilte så mye, sier Sverre Bleie.

Like forutsetninger
Familiene bor i hvert sitt forholdsvis nybygde og identiske hus i Kristiansand. Husene har to etasjer fordelt på 170 kvadratmeter. Begge parene har voksne barn som ikke bor hjemme, og dermed består hver husstand av to personer. Ingen av familiene har varmet opp med ved eller ekstra panelovner.

Forklarer forskjellen
Likevel er forskjellen på strømforbruket stort. Geir Salvesen er sikker på at forklaringen ligger i at de installert en inneklimasentral da de bygde huset sitt, mens naboen kun varmer opp med elektrisitet.

- Inneklimasentralen har i tillegg til balansert ventilasjon med varmegjenvinning, en innebygd luft- til vann-varmepumpe. Den sørger for oppvarming av både tappevann og vannbåren varme, som igjen varmer opp huset. Og for den samme varmemengden trekker inneklimasentralen langt mindre strøm enn det elektriske anlegget, forklarer Geir.

Derfor endte nabo Sverre og kona opp med en nesten dobbelt så høy strømregning som Geir og kona i sammenligningsperioden. Et annet poeng, som Sverre mener er minst like viktig, er at naboen har en jevnere og mer behagelig varme enn dem selv.

Og Geir trekker fram enda et poeng.
- Jeg tør påstå at inneklimasentralen vil være med på å øke verdien av huset vårt.

Les om Flexit sin EcoNordic inneklimasentral her >>

Merkostnad
En inneklimasentral har flere egenskaper; den utnytter varmen fra den brukte inneluften maksimalt, men sørger også for varme til både tappevann og oppvarming.

- Dermed er det naturlig at forskjellene blir store i strømforbruket hos de to naboene, sier Eivind H. Kolstad, partneransvarlig i Flexit AS, som er produsent av inneklimasentralen Salvesen har valgt.

Han forteller at det vil bli en merkostnad på rundt 70 - 80.000 kroner å installere deres inneklimasentral i forbindelse med byggingen av et nytt hus, men at denne summen normalt vil spares inn i redusert strømforbruk i løpet av fem-seks år slik strømprisene er nå.

Den store forskjellen
- Før den gamle luften føres ut av huset, sørger inneklimasentralen for å bruke varmen fra denne luften til å varme opp den friske luften som suges inn utenfra. Men den store forskjellen fra vanlig balansert ventilasjonssystem, som er standard i alle nye hus, er at resten av varmen overføres til en varmepumpemodul.

Her økes varmen og føres videre til tankmodulen, som fordeler varmen til tappevann og til det vannbårne varmesystemet.

- Det varme vannet sirkulerer så via rør i gulvet og gir en god og jevn overflatetemperatur i gulvet. Det er derfor varmen oppleves mer behagelig enn ved vanlige varmekabler, forklarer Kolstad.

Les hele referansesaken her >>

Ønsker du mer informasjon om EcoNordic kan du lese mer på Flexit sin hjemmeside eller kontakte Eivind Kolstad, energirådgiver hos Flexit, på telefon 911 22 622 eller eivind.kolstad@flexit.no.