Enovastøtte for boligkjøper gir stor verdiøkning for utbygger

Dato: 7 Mar 2022

Enova sitt nye støtteprogram dekker 35% av investering i smart strømstyring. Utbyggere burde bruke dette for alt det er verdt. La oss utdype hvorfor.

Vi har i tidligere innlegg skrevet om fordelene utbyggerer og boligkjøpere kan få med BREEAM og energieffektivt smarthus, og disse blir bare forsterket med Enova sin nye strømstøtteordning. Boligkjøpere får nå muligheten til å ta opp et grønt boliglån, de får støtte for smarte løsninger, i tillegg til at de får lavere strømforbruk og strømregning. Utbygger får enda et element som øker verdien på prosjektet deres.

Hvordan fungerer egentlig enova sin nye strømstøtteordning?
Enova dekker 35% av kostnaden, opp til 10 000 kroner, når forbrukere investerer i smarte strømstyringsløsninger. Det vil si at når et boligprosjekt har installert de smarte løsningene som møter Enova sine krav kan boligkjøperen enkelt søke om støtte og få tilbake opp til 10 000 kroner! For å møte kriteriene og må den som søker være juridisk eier av boligen, det må kunne styres 2 laster, for eksempel to smarte termostater eller smart varmtvannsbereder og el-billader, og installasjonen må være gjort av en fagperson. Når disse installasjonene gjøres på et byggeprosjekt er det viktig å passe på at boligkjøperen rekker å søke om støtte før 20 måneder er gått. Dette kan Futurehome hjelpe til med i onboardingsfasen av boligkjøperne for utbygger.

Hvilke fordeler gir strømstøtten for boligkjøper?
For en boligkjøper så gir et prosjekt som møter kravene til Enova sin strømstøtte at de automatisk kan søke om støtten og få opptil 10 000 kroner tilbake etter å ha kjøpt et nytt hjem. Det vil altså si at ved å kjøpe bolig i deres prosjekt får kjøperen 10 000 kroner. Kjøperen slipper å organisere installasjon og kan enkelt søke om støtten uten å måtte gjøre så veldig mye. Søknadsprosessen tar under 5 minutter. I tillegg til å få strømstøtte vil boligkjøperen også få et smartere hjem som gjør hverdagen mer komfortabel og mer strømeffektiv. Med strømeffektive løsninger kan boligkjøperen også søke om grønt boliglån. Nå får kjøperen et billigere lån, penger tilbake på strømstøtte og lavere strømregning, noe som gjør at de kan spare masse på prosjektet deres.

Hvilke fordeler gir dette strømstøtten for utbygger?
Selv om Enova sin nye ordning ikke er en støtteordning for utbyggere, så får boligkjøperen støtte som gjør prosjektet mer attraktivt. Med disse smarte løsningene får, som nevnt over, boligkjøpere mange fordeler som gjør boligobjektet mer attraktivt. Med få endringer og investeringer vil boligkjøperen se på prosjektet som mer attraktivt og vil være villige til å putte mer penger i det. Prosjektet i seg selv vil også få mer ben å stå på da dere vil få flere spennende kvaliteter å markedsføre.  

Tidligere har vi snakket om BREEAM i boligprosjekter, og Enova-støtte forsterker bare argumentene for dette. Forskjellen her er at boligkjøper kan få tilbake støttebeløp som gjør det enda mer attraktiv å gjøre gode energi- og miljøtiltak.

Futurehome tar gjerne en prat med for å se hvordan vi kan tilpasse dette til akkurat ditt boligprosjekt.

Ta kontakt med Sigbjørn Groven, sigbjorn@futurehome.no, mob: 980 89 156.