Enkelt med karmsystemet til ESSVE

Dato: 13 Sep 2019

Grønsberg Bygg AS i Florø har 16 ansatte som jobber ute. Samtlige skryter av karmmonteringssystemet til ESSVE. – I karmkofferten har vi alt vi trenger for å montere vinduer og dører.

– ESSVE`s karminnfestningssortiment dekker alle behov for effektive og smarte karmmontasjer, sier daglig leder Knut-Einar Grønsberg og viser oss hvor oversiktlig det blir i håndverkerbilene når du har ESSVE med på laget. Blant ESSVE-koffertene er det alltid en egen karmkoffert.

Kåre Grønsberg etablerte firmaet i 1971. De driver med nybygg, tilbygg, rehabilitering, service, våtrom, utvendig og innvendig asbestsanering og stillasutleie. 
– Ved å satse på produkter fra ESSVE, har vi alltid de beste produktene og de smarteste systemene med oss i bilene. Vi utnytter karmkonseptet til ESSVE fullt ut. Gutta bruker det på alle jobber med vinduer og dører, sier Knut-Einar Grønsberg.
Han legger til at karmkonseptet forebygger skader og merker på karmene ved montering.
– Du skal bare forholde deg til forborede hull i karmen og benytte deg av skruer og hylser. Enklere kan det ikke bli, sier han.

Alt vi trenger
– Vi bruker ofte karmhylsen til ESSVE i stedet for skruen. Karmhylsen kan brukes i alle materialer. Vi hadde nettopp en større vindusmontasje i et betongbygg, og det gikk som en drøm. I hullene i karmen skrur vi inn en 14 mm karmhylse med 10 mm hull når karmen er i riktig posisjon. Så borer vi med 10 mm betongbor, setter inn en plastplugg og skrur fast og justerer. Smart er det også at systemet omfatter alt av verktøy og tilbehør vi trenger for en komplett karmmontering, sier han videre.
Grønsberg peker på at de fleste vindusprodusentene leverer karm med 14 forborede hull, men Nordan-vinduene leveres med 10 mm hull.
– I de tilfellene bruker vi bare skruer med lite hode. De ligger alltid med i karmkoffertene, sier Grønsberg.

Dette er ESSVE´s karmsystem
ESSVE har utviklet sortimentet siden 1970-tallet i takt med markedstrender og nye behov, og tilbyr komplette og gjennomprøvde løsninger for karminnfestning.

ESSVE Programa Karmskrue forenkler justeringen og er et fleksibelt system som gjør det enkelt å montere og ikke minst etterjustere vinduer og dører der forutsetningene ikke er optimale. Ofte er det slik i eldre hus der vinduene/døråpningene er skjeve. Skruen består av en yttergjenget sinkhylse og en gjennomgående stålskrue som fritt kan rotere i hylsen. Dette gjør at man etter montasje enkelt kan justere karmen inn eller ut.

Indu-Prog Karmhylse sørger for en fullt justerbar montering, og kan brukes i alle materialer. Hylsen er fremstilt i sink, har fiberbrytende spor som hindrer sprekkdannelse og freseribber som forsenker hylsen i karmen. Ved montering i trekarmer kreves et forboret hull på 14 mm. I tynne forborede aluminiumsprofiler skjærer karmhylsen sin egen gjenge. Ved stålkarmer kreves en M16-gjenge i hullet.

ESSVE Nivåskrue erstatter kiler og klosser. Den benyttes som justerbart underlegg til vinduskarmer, noe som forenkler jobben betraktelig og sparer tid. Nivåskruen justeres mellom 7-35 mm i høyde, og tillater en vertikal belastning på opptil 110 kg. Det store hodet motvirker innsynking i karmens underside. Ved montering i betong/ tegl må det forbores.

Karmmonteringskonseptet består også av ESSVE Pumpepute, som er en oppblåsbar pute i slitesterk armert polymer som klarer spaltebredde på inntil 50 mm.

ESSVE Fugeskum Flex er et elastisk og lyddempende fugeskum som benyttes til tetting av vinduer, dører og gjennomføringer. Skummet er høyisolerende med permanent bevegelse-opptak på opptil 20 prosent. Det er også perfekt som akustikktetting (-60 dB). Skummet er BREEAM-NOR-godkjent.
Ved bruk av aktivator jobber du raskere og kan bruke skummet ned til minus 15 grader C. Normal arbeidstemperatur uten aktivator er minus fem grader C, men husk på at boksen alltid skal være romtemperert.

Mer informasjon finer du på www.essve.no