En korroderende høyspentmast er ikke lenger starten på slutten av mastens liv

Dato: 18 Mai 2022

Eieren tror at når galvaniseringen på den eksisterende masten går mot slutten og korrosjonen starter, så er det bare å bytte ut med nytt (VELDIG høy kostnad!). Men det stemmer ikke lenger. Nedslitt galvanisering kan «re-galvaniseres» på stedet der masten står, med ny sink. Det gamle sinkbelegget renses og bygges opp igjen i henhold til spesifiserte krav.

ZINGA brukes til å regalvanisere kraftledningsmaster på Karmøy. – Mastene får ny, galvanisk beskyttelse lik den opprinnelig, sier Thor Smette i Zinga Scandinavia AS.

Statnett som koordinerer produksjon og forbruk av strøm og sørger for balanse i kraftsystemet, eier og styrer hovedstrømnettet. De to Statnett-mastene som nå regalvaniseres står på Karmøy. De inngår i et strekk på i alt 250 master.

– Her har vi fått til et godt samspill med korrosjonsentreprenøren UniProtect med tildekking, rengjøring og påføring av ZINGA, sier Smette. 

Historisk
Mastene blir sandblåst og behandles med ZINGA. Det som skjer på Karmøy, er historisk. 

– Regalvanisering av hele master er i mange land vanlig, men det er første gang det gjøres i Skandinavia, sier Smette.

Kraftledningsmastene til Statnett er i all hovedsak varmgalvaniserte master i stål. Varmgalvanisering er den beste metoden for å beskytte stål mot rust og samtidig holde det vedlikeholdsfritt og kostnadsfritt gjennom flere tiår, men beskyttelsen varer ikke evig. 

Rustbeskyttelsen brytes ned med stabil hastighet. Nedbrytingen, som på fagspråket heter ofringen, er målbar. Tempoet er avhengig av lokale forhold. Sink brytes raskere ned langs kysten og i industrielle områder enn på innlandet uten påvirkning av salt fra hav og industriell forurensning.

Fornyelse
Galvanisering kan bygges opp igjen. Det er der ZINGA kommer inn. – Det er økonomisk lurt å gjøre det før rustangrep starter. Da er rengjøring enklere og bæreevnen er ennå ikke angrepet, sier Smette.

Det er Zinga AS som leverer ZINGA for regalvanisering av mastene på Karmøy. Den første masten er ferdig behandlet. Planen er at begge ferdigstilles i høst.

– Vi har tidligere brukt ZINGA i mindre målestokk, så som å flekkbehandle rustskader på nedslitt galvanisering og etter transport- og monteringsskader. Forskjellen nå er at vi skal regalvanisere to master i sin helhet. Vi er glade for at Zinga AS kunne hjelpe oss med dette, sier Andreas Mikael Carlsen. Han er fagkonsulent for Statnett på Karmøy.

Kraftledningsmaster kan leve lenge. Noen av de eldste mastene i bruk står nær Los Angeles i USA. De er 100 år gamle.

– Det gjelder å ta vare på dem, og der kommer ZINGA som består av 96 prosent ren sink inn. Det gir galvanisk beskyttelse og mulighet for å bygge opp sinkbelegget til samme tykkelse eller mer som da de var nye, sier Smette.

FAKTA

  • ZINGA består av 96 prosent ren sink og gir galvanisk beskyttelse.
  • Utviklet for å vedlikeholde naturlig nedslitt og skadet varmgalvanisering som på høyspentmaster.
  • Er brukt på master i flere land over hele verden i over 20 år.
  • Oppfører seg som varmgalvanisering: Zinktykkelsen blir litt tynnere hvert år, samtidig som den opprettholder en sterk beskyttelse av stålet.