Behovsstyring med TVOC-sensor

Dato: 12 Apr 2021

Hva betyr TVOC for luftkvaliteten? Hør mer om den nye behovsstyringen med TVOC og hvorfor luftkvaliteten er blitt bedre på en Skole i Danmark.

Forskning viser at det ikke er CO2-konsentrasjonen alene som forårsaker konsentrasjonsvansker, ubehag eller lignende. Andre gasser som for eksempel etanol, aceton, eddiksyre, metanol og acetaldehyd – kaldt VOC-er (Volatile Organic Compounds) – har også en vesentlig påvirkning. VOC-er er lett fordamplige organiske stoffer, som kan stamme fra for eksempel håndsprit, rengjøringsmidler, byggematerialer, møbler, tepper, kosmetikk, printere m.m.

Airmaster er veldig opptatt av luftkvaliteten og har derfor forsket på å kunne kontrollere ventilasjonen etter flere parametere enn CO2. Denne forskningen, som blant annet har involvert det Teknologiske Institut i Danmark og tester ved to skoler, har nå resultert i en produktlansering; Behovsstyring med TVOC-sensor.

Erik Bjørn, Head of Technology & Innovation hos Airmaster, forteller mer om den nye behovsstyringen med TVOC og hvorfor luftkvaliteten er blitt bedre på Vestre Skole i Danmark.

Se video med engelsk tale

Når er TVOC relevant?

TVOC-styring er relevant i sammenhenger hvor menneskers tilstedeværelse og aktivitet ikke er den eneste grunn til dårlig luftkvalitet.

Det kan f.eks. være;

  • I lokaler med høy tilstedeværelse av hobbyprodukter, leketøy, puter og lignende, som for eksempel i barnehager
  • Hvor det er omgang med kjemikalier som håndsprit, parfyme og rengjøringsmidler, eller ved prosesser som inkluderer liming og maling
  • I utskrivningsrom og lignende
  • Bygningsmaterialer og inventar kan avgi VOC-er, noe som kan ha betydning for luftkvaliteten, selv om personbelastningen er lav

Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til.
Les mer...

OK, jeg forstår