Bærekraftig drikkevann i bygg - Hvordan kan byggeier sikre dette?

Dato: 6 Mai 2024

Drikkevann uten oppblomstring av Legionella er ingen selvfølge i Norge, selv i større sertifiserte bærekraftige bygg. Rent drikkevann er en av våre mest verdifulle ressurser, og vi må beskytte det. Det er det Viega gjør. Med våre intelligente og digitale teknologier sikrer vi drikkevannshygiene, energieffektivitet, komfort og sikkerhet i bygninger – og forvandler områder til oppholdsrom.

Vårt innovative og bærekraftige drikkevanns-håndteringssystem gjør oss til eksperter på sunt drikkevann i bygninger. Vi tilbyr praktiske løsninger og tar proaktive skritt for å forbedre energieffektiviteten i bygninger – og bidrar aktivt til klimabeskyttelse.

Hvor verdifullt er rent drikkevann?

Drikkevann gjennomgår flere prosesser før vi kan drikke det rett fra kranen uten å tenke to ganger. På hvert trinn må det opprettholdes høye hygienestandarder. Når vannet behandles og transporteres av leverandøren, må rørene være rene, kvaliteten på vannet må overvåkes kontinuerlig, og andre essensielle sikkerhetssystemer i bygningen må fungere feilfritt for å sikre at ingen skadelige stoffer kommer inn i vannforsyningen.

Det er også avgjørende at systemløsninger planlegges og installeres helhetlig, slik at problemer kan identifiseres før risikoene oppstår.

Hos Viega tilbyr vi moderne installasjonsteknologi og innovative drikkevannsløsninger for å sikre at dette kan oppnås, med fokus på de fire sentrale faktorene for drikkevannskvalitet (temperatur, vannutveksling, gjennomstrømning og næringsstoffer).

Hvor farlige er legionellabakterier?

Bare i Tyskland blir opptil 30 000 mennesker smittet av legionellose (legionærsykdom) – en fellesbetegnelse for lungesykdommer utløst av legionellabakterier – hvert år. Dette er et alarmerende tall, spesielt med tanke på de demografiske endringene som skjer i samfunnet vårt, siden risikoen for å få legionellose øker med alderen. For å minimere risikoen, bør vanntemperaturen i bygningsanlegg alltid opprettholdes under 25°C (77°F) eller over 55°C (131°F). Men oppvarming av varmtvannsforsyninger krever mye energi.

Er det mulig å garantere drikkevannshygiene samtidig som man sparer energi?

...Les hele saken her.

Dr. Christian Schauer har vært leder for vårt team av vanneksperter hos Viega i Tyskland siden slutten av 2016. Som kjemiker med over 16 års erfaring innen drikkevannshygiene, jobber han med praktiske, bygningsspesifikke hygienekonsepter som kombinerer drikkevannshygiene med energieffektivitet. Han fungerer som vår interne ekspert og også som konsulent for eksterne parter.

Hans arbeid retter seg konsekvent mot fremtiden: hvordan vil vi sikre drikkevannshygiene i årene som kommer? Hvilke standarder må vi definere for å sikre at våre løsninger beskytter helsen vår og klimaet vårt?

Gjør det riktig med en gang fra forfasen i byggeprosjektet. 

Kontaks oss her.

Vår hjemmeside.